Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@14:24:36 GMT

برخورد تاریخیِ مزدا با مسجد!

تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۵۷۷۹۴۳

برخورد تاریخیِ مزدا با مسجد!

ایسنا/اصفهان صبح دیروز یک خودروی مزدا وانت، حین توقف در پارکینگ «پشت مطبخ»، به دیوار بیرونی مسجد جامع عباسی اصفهان برخورد کرد، بخشی از آجر دیوار را ریخت و باعث ایجاد دو سؤال بزرگ شد: چرا باید حریم یک اثر ثبت جهانی شده پارکینگ ماشین‌ها باشد؟ و چرا دیوار مسجد این‌قدر رطوبت دارد؟

دلارا خدایی، یکی از فروشندگان صنایع‌دستی در میدان نقش‌جهان، ماجرای صبح ۱۵ دی‌ماه را برای ایسنا این‌گونه تعریف کرد: صبح، ساعت حدود ۹ و ۴۰ دقیقه بود که همراه با همسرم وارد پارکینگ پشت مطبخ شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پارکبان به ما گفت ماشینتان را کج پارک کنید. پرسیدیم چرا؟ جواب داد چون یک مزدا وانت به دیوار پشت مسجد جامع عباسی برخورد کرده و کمی از آجرها ریخته. این مسئله برای من بسیار عجیب بود. جلو رفتم و از صحنۀ برخورد ماشین با دیوار چند عکس گرفتم و در فضای مجازی منتشر کردم. کمی بعد هادی اللهیاری، مدیر گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان به بنده پیام داد که ما در محل حادثه هستیم و از صاحب خودرو هم شکایت کردیم.

او ادامه داد: وقتی برای برداشتن ماشینم از پارکینگ به آن محل مراجعه کردم، پارکبان گفت چه دردسری بود برای ما درست کردی، می‌خواهند شکایت کنند. گفتم این مسئله برای شما مشکلی ایجاد نمی‌کند و شما را نباید بازخواست کنند اما مثل اینکه به او گفته بودند شما باید دنبال ماشین‌ها بروی و آن‌ها را درست هدایت کنی که به دیوار مسجد نخورند. من برای پارکبان توضیح دادم که اصلاً در نزدیکی یک بنای تاریخی چند صدساله نباید پارکینگ وجود داشته باشد و اگر هم اصراری هست، لااقل باید حفاظی برای آن در نظر بگیرند که به دیوار برخورد نکند و این ارتباطی با شخص شما ندارد.

خدایی که دانش‌آموختۀ رشتۀ ایران باستان است، تصریح کرد: چندین سال است که این محل به پارکینگ ماشین‌ها تبدیل‌شده؛ مدت کوتاهی آن را بستند و دسترسی کوچه پشت مطبخ را به آن قطع کردند و زمانی فقط برای عید نوروز به‌عنوان پارکینگ ماشین استفاده می‌شد اما تقریباً دو یا سه سال است که به‌صورت دائم و رسماً در قالب پارکینگ عمومی فعالیت می‌کند.

این شهروند یادآور شد که تنها نیت او از نشر عکس‌های برخورد مزدا با مسجد، تلاش برای حفظ میراث فرهنگی بوده و از شهرداری و میراث فرهنگی درخواست کرد که برای این پارکینگ فکری اساسی کنند.

عبدالرضا عرب بافرانی، فرماندۀ یگان حفاظت اداره کل میراث فرهنگی اصفهان نیز دراین‌باره به ایسنا گفت: ما صبح ۱۵ دی‌ماه با همراهی نیروهای کلانتری ۱۱ در محل تصادف حاضر شدیم و با پیگیری‌ها، خودروی مزدا توقیف و پرونده‌ای برای آن تشکیل شد که به‌موجب این پرونده، راننده باید جبران خسارت کند.

او ادامه داد: از شهرداری اصفهان هم به این خاطر که بدون استعلام از میراث فرهنگی این قسمت از حریم میدان نقش‌جهان را به پارکینگ تبدیل کرده، شاکی هستیم و مکاتبه انجام دادیم تا این موضوع هم تعیین تکلیف شود.

ایسنا از شهردار منطقه سه اصفهان خواست توضیح بدهد که آیا بدون مجوز میراث فرهنگی محدودۀ پشت مسجد جامع عباسی را به پارکینگ تبدیل کرده است؟ و حسین کارگر چنین پاسخ داد: زمان‌های قبل، شهرداری از این محل به‌عنوان پارکینگ استفاده می‌کرد و اتفاقاً به خاطر بحث حریم مسجد، محوطه‌سازی این محدوده را هم انجام داده بود اما اکنون مردم خودشان از این محل به‌عنوان پارکینگ استفاده می‌کنند.

او خاطرنشان کرد: میراث فرهنگی باید هزینه کرده و حریم مسجد را مشخص کند تا نیروی انتظامی هم از ورود ماشین‌ها به این بخش جلوگیری کند.

ناصر طاهری، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان نیز با تائید این امر که پارکینگ پشت مطبخ یک پارکینگ موقت است، به ایسنا گفت: ما چندین بار در رابطه با این پارکینگ با شهرداری مکاتبه کرده‌ایم. قبلاً اینجا به‌عنوان پارکینگ ویژه خودروی افرادی که به نماز جمعه می‌آمدند استفاده می‌شد اما با انتقال محل برگزاری نماز جمعه از مسجد جامع عباسی به مصلی، دیگر این محدوده طرح پارکینگ را ندارد.

او تصریح کرد: طبق مکاتبات و هماهنگی‌هایی که با شهرداری اصفهان انجام داده‌ایم این پارکینگ حتماً به محل دیگری منتقل خواهد شد اما در شرایط فعلی به‌صورت اضطراری موانعی را با حریم امن پیش‌بینی می‌کنیم تا خودروها به دیوار مسجد نزدیک نشوند.

در عکس‌های منتشرشده از صحنۀ تصادف، رطوبت دیوارۀ بیرونی مسجد جامع عباسی نیز به‌وضوح مشخص و نگران‌کننده است. معاون میراث فرهنگی استان اصفهان دربارۀ این رطوبت به ایسنا گفت: قبلاً کف این محدوده یک متر بالاتر بود و ما به خاطر همین رطوبت، به‌منظور ایجاد راه تنفس برای بنا، با همکاری شهرداری اصفهان کف را پایین آوردیم. درست این بود که بیشتر از یک متر پایین برویم و به همان ارتفاعی که ورودی مسجد جامع عباسی است برسیم اما در این صورت دسترسی مردم به خانه‌هایشان قطع می‌شد.

او با اشاره به اینکه نیاز است با همکاری سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان  طرحی برای کاهش ارتفاع کف کوچه بدون قطع شدن دسترسی مردم در این محدوده پیاده شود، ادامه داد:  البته مقداری از رطوبتی که اکنون در این قسمت دیده می‌شود نیز فصلی است؛ درواقع بارندگی باعث بالا آمدن آب‌های زیرزمینی می‌شود و به همین خاطر دیوار رطوبت می‌گیرد.

نزدیک یک سال است که تلاش‌های خبرنگار ایسنا برای برقراری ارتباط با فریبا خطابخش، مدیر پایگاه میراث جهانی نقش‌جهان به‌منظور پیگیری مسائل مربوط به این میدان بی‌نتیجه مانده! خطابخش، شب گذشته برای یکی از صفحات اینستاگرامی توضیح کوتاهی را در رابطه با حادثۀ برخورد مزدا با دیوار مسجد جامع عباسی نوشته و به کسانی که بابت ریختن بخشی از آجرهای مسجد صفوی جامع عباسی نگران بودند نیز یادآور شده که آجرهای ریخته شده، فقط دو سال قدمت دارد. مدیر پایگاه میراث جهانی نقش‌جهان، البته به سؤال دوم مدیر این صفحۀ اینستاگرامی دربارۀ علت رطوبت دیوار مسجد جامع عباسی پاسخی نداده است.

فریماه هوشیار، کارشناس ارشد مرمت ابنیۀ تاریخی دربارۀ مشکل رطوبت میدان نقش‌جهان به ایسنا می‌گوید: با جستجویی در اینترنت به انبوهی از خبرها دربارۀ رطوبت میدان نقش‌جهان از زبان مدیران و متولیان می‌رسید؛ یک‌بار گفته‌اند مشکل فاضلاب است، بار دیگر گفته‌اند مشکلی نیست، یک روز اعلام کرده‌اند کف کوچه را به دلیل این مشکل پایین آورده‌ایم، گاهی گفته‌اند فصلی است و یک روز دیگر هم با خوشحالی اعلام کرده‌اند که مشکل رطوبت حل شد.

او ادامه می‌دهد: این اظهارنظرهای متفاوت و گاه متناقض نشان می‌دهد که هیچ مطالعات دقیقی دربارۀ مشکل رطوبت در میدان نقش‌جهان انجام‌نشده است و وقتی ما نتوانیم منبع اصلی رطوبت را پیدا و کور کنیم، هر اقدام دیگری برای رفع مشکل انجام بدهیم بی‌فایده است.

هوشیار خاطرنشان می کند: رطوبتی که توسط بارندگی ایجاد می‌شود نزولی است اما رطوبتی که در دیوار پشت مسجد جامع عباسی دیده می‌شود از پایۀ بنا به بالا آمده و به این نوع رطوبت، رطوبت صعودی می‌گویند.

او می‌افزاید: نه‌تنها در این بخش، بلکه در راسته‌های بازار بزرگ اصفهان هم رطوبت به‌وضوح دیده می‌شود و حجم این نم آن‌قدر بالاست که اندود را پودر کرده و هنگامی که به آن دست می‌زنیم پایین می‌ریزد.

هوشیار با اشاره به اینکه تر و خشک شدن‌های متوالی باعث ضعف ملات می‌شود، تصریح می‌کند: ملاتی که ضعیف باشد قدرت چسبندگی خود را از دست می‌دهد و به‌مرور، آجرِ جداشده از بند هم به خاطر رطوبت خورده می‌شود و پایین می‌ریزد.

این دانش‌آموختۀ مرمت می‌گوید: بارها تذکر داده‌شده که بنای تاریخی نباید نیازی به مرمت اضطراری پیدا کند؛ درواقع اگر این بناها به‌صورت مداوم پایش شوند اصلاً نیازی به مرمت اضطراری پیدا نمی‌کنند اما متأسفانه این پایش به‌درستی انجام نمی‌شود.

او یادآور می‌شود: رطوبت؛ آسیب‌های جبران‌ناپذیری به بنای تاریخی وارد می‌کند و اگر این مشکل هر چه سریع‌تر به شکل اصولی و مبتنی بر گمانه‌زنی و مطالعات دقیق گروهی از متخصصان حل نشود، به‌زودی شاهد نشست و ترک خوردن دیوار بخش‌های مختلف میدان ثبت جهانی شدۀ نقش‌جهان خواهیم بود.

هوشیار با انتقاد از تبدیل بخشی از حریم درجه‌یک میدان نقش‌جهان به پارکینگ توضیح می‌دهد: اگر حریم میدان نقش‌جهان به‌صورت شفاف اعلام می‌شد شهرداری هرگز به خود اجازه نمی‌داد در این محدوده پارکینگ ایجاد کند. وقتی هم پارکینگ شد، معلوم است که ماشین‌ها به در و دیوار آن می‌خورند و بنای تاریخی آسیب می‌بیند. حالا ممکن است مسئولی بگوید آجری که بر اثر برخورد مزدا شکسته و افتاده را دو سال پیش مرمت کرده‌ایم و صفوی نیست اما آیا برای همین مرمت از بیت‌المال هزینه نشده است؟ اگر این مرمت به منظور حل مشکل رطوبت انجام شده، وضعیت امروزی بنا نشان می‌دهد که سودی نداشته است. مسئول پایگاه نقش جهان باید مستندات این مرمت را ارائه کند تا هم قدمت آجرهای آسیب دیده مشخص شود و هم منبع رطوبت بار دیگر مورد بررسی قرار بگیرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی اصفهان مسجد امام اصفهان میدان نقش جهان تصادف پارکینگ حریم آثار تاریخی شهرداری اصفهان رطوبت عنوان پارکینگ مسجد جامع عباسی شهرداری اصفهان میدان نقش جهان میراث فرهنگی بنای تاریخی نقش جهان مشکل رطوبت دیوار مسجد ماشین ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۵۷۷۹۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت پل خاتون کرج آغاز شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز از آغاز دور جدید مرمت پل خاتون خبر داد. - اخبار استانها -

رحیم خاکی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان البرز در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در کرج اظهار داشت: مرمت این پل طبق برنامه و نقشه معماری ثبت شده در حال انجام است و طبق برنامه تعیین شده مرمت پل تا پایان سال جاری به پایان خواهد رسید.

به گفته این مسئول، با توجه به حساسیت این اثر تاریخی و نمایی که در ورودی شهر کرج ایجاد کرده است، مرمت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. بر همین اساس مسئولیت کار به یکی از بزرگترین و باسابقه ترین شرکت های مرمت سپرده شده و اساتید این حوزه نیز دخیل در کار هستند.

500میلیون تومان اعتبار برای مرمت پل "خاتون" اختصاص یافت

وی، سابقه این پل تاریخی را به دوران سلجوقیان و صفویه نسبت داد و اذعان کرد: پل ساخته شده روی رودخانه کرج که با عناوین مختلفی از جمله پل دختر، پل شاه عباس و پل خاتون شناخته می شود، نوع ارزشمندی از معماری تاریخی ایران را به نمایش گذاشته و تلاش ما نگهداری این اثر تاریخی و جلوگیری از تخریب آن است.

پل دختر از سازه های دوران صفویان است که بر بقایای پلی قدیمی تر منسوب به دوره سلجوقی با نام پل خاتون ایجاد شده. طول این پل حدود 65 متر و عرض آن 7 متر است.

پل مذکور در سال های گذشته بر اثر فرسودگی و عوامل طبیعی دچار ریزش در بخشی از سقف شده بود که با همت اداره کل میراث فرهنگی و حمایت های استانداری، مرمت آن آغاز شده و طبق گفته مدیر کل میراث تا پایان سال به اتمام می رسد.

پل خاتون یا دختر کرج که با نام پل سلیمانیه و پل شاه عباسی هم شناخته می‌شود از سازه‌های دوره صفویه است که بر روی رودخانه کرج ساخته شده‌است. این پل بر بقایای پلی کهن‌تر منسوب به دوره سلجوقی و به نام پل خاتون ایجاد شده‌است و بازسازی آن در دوره صفوی به این سازه نمای پل‌های دوره صفوی را داده است.

پل تاریخی خاتون در ورودی شرقی کرج و بین پل حافظ و میدان کرج قرار دارد. این پل به طول 61 متر و عرض هفت متر در ورودی شرقی کرج و بر روی رودخانه کرج احداث شده است.

علی رغم هشدارهای داده شده نسبت به امکان ریزش پل خاتون و با توجه به عدم رسیدگی مسئولین و بازسازی نشدن به موقع آن بخشی از این پل در سال 86 ریزش کرد. به دلیل مرمت غیر اصولی در سال 88 این پل در سال 99 دوباره ریزش کرد.

در سال 1400 مرمت این پل به 4 میلیارد تومان بودجه نیاز داشت که قرار شد استانداری، شهرداری و میراث فرهنگی هرکدام 500 میلیون تومان برای مرمت این پل پرداخت کنند که تا آخر سال 1400 هیچکدام پرداخت نکرده و مرمت این پل تا سال گذشته مسکوت ماند. عدم مرمت این پل را در آستانه فروپاشی کامل قرار داده بود که با تامین 90 میلیارد ریالی برای ترمیم این پل در ابتدای امسال، مرمت آن از سر گرفته شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • (ویدئو) برخورد شدید مینی‌بوس با دیوار حسینه به خاطر نقص فنی
  • ورودی کاشان از آزادراه امیرکبیر بازگشایی شد
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان در روز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • پرسپولیس و ثبت یک آمار تاریخی؛ دیوار تهران
  • بررسي مسائل و مشکلات محله تخت استاد يزد
  • مهاجم پرسپولیس مثل دیوار است و توپ به او می‌خورد و برمی‌گردد! | آقای مدافع ملی‌پوش ۴ تا پاس سالم نمی‌تواند بدهد
  • آماده‌سازی ۲۵ پارکینگ موتورسیکلت درمحدوده بازار اصفهان
  • تعطیلی بنا‌های تاریخی استان اصفهان فردا